Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

WSKAZANIA: bóle: kości, stawów, mięśni, ograniczenie ruchomości stawów, obrzęki

Jeśli narzekasz na bóle stawów, sztywnienie i obrzęki, przyjrzyj się swojej diecie. Wyeliminuj z niej produkty, które Ci szkodzą i wprowadź te, które poprawią kondycję stawów i złagodzą dolegliwości.

Prowadzona w sanatorium dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów opiera się niskoprzetworzone produkty, warzywa i owoce. Przy dokuczliwych objawach reumatycznych zalecamy rówież ryby morskie. Przygotowane dla Państwa posiłki są cennym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie. Ponadto indywidualnie dobrany dla pacjenta plan dietetyczny, obejmuje suplementację mikroskładnikami odżywczymi, oraz specjalnie wyselekcjonowanymi kompozycjami preparatów ziołowych, które mają za zadanie usprawnić odbudowę chrząstki, oraz wygaszać stany zapalne. O kondycję stawów dbają przyprawy korzenne: goździki, cynamon, imbir, a także kurkuma – składnik popularnego curry. Ograniczają one wytwarzanie hormonów podtrzymujących stan zapalny. Podobnie działają olejki eteryczne zawarte w czosnku i cebuli. 

Aby wesprzeć terapię w reumatoidalnym zapaleniu stawów, zalecamy skorzystanie masaży i specjalnych kąpieli wodoleczniczych opartych na oryginalnych recepturach, potwierdzonych w swojej skuteczności licznymi badaniami.

 

 

 

 

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Mistrz kuchni Sanatorium Polanica częstuje i zaprasza również gości spoza naszego ośrodka. Każdego dnia serwujemy inne menu. Przyjdź i posmakuj zdrowej i pysznej kuchni.

Gotujemy sezonowo  ze świeżych produktów z lokalnych upraw i hodowli ekologicznych.

Galeria potraw

 

W razie jakichkolwiek pytań, możesz zadzwonić do nas, a na pewno Ci pomożemy.

+ 48 74 667 49 00

Zadzwoń

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Korzystanie z niej oznacza wyrażenie zgody na ich zapis lub
wykorzystanie. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej polityce prywatności

Zamknij [X]