Dieta bezglutenowa przy celiakii

WSKAZANIA: Biegunka, osłabienie, wzdęcia, niski wzrost  dzieci, zmiany usposobienia, depresja, anemia.

Celiakia jest przewlekłym schorzeniem polegającym na upośledzeniu trawienia i wchłaniania jelitowego białek, a dokładnie glutenu występującego w niektórych zbożach (pszenica, jęczmień, żyto, owies). W wyniku niedostatecznego strawienia glutenu, uwalniane są toksyczne substancje, które uszkadzają jelita i wywołują przewlekłe stany zapalne. Dochodzi do rozregulowania mechanizmów obronnych organizmu, który zaczyna atakować gluten, a przy okazji również swoje własne komórki (choroba autoimmunologiczna, autoagresja).

Wskazano na 55 chorób, które mogą być spowodowane spożywaniem glutenu m.in:

-    osteoporoza
-    zespół jelita drażliwego
-    nieswoiste zapalenie jelit
-    anemia
-    nowotwór
-    chroniczne zmęczenie
-    reumatoidalne zapalenie stawów
-    stwardnienie rozsiane

i niemalże wszystkie inne choroby z autoagresją. Gluten jest również kojarzony z wieloma schorzeniami psychicznymi i neurologicznymi, takimi jak:

-    stany lękowe
-    depresja
-    schizofrenia
-    demencja
-    autyzm

Dieta bezglutenowa w Sanatorium Polanica obejmuje nie tylko smaczne i zdrowe posiłki, w których wyeliminowano produkty zawierające gluten. Jej podstawą jest również program diety mikrobiotycznej, który pomaga odbudować prawidłową mikroflorę bakterii jelitowych. Ma to korzystny wpływ na regulację procesów trawienia, funkcjonowanie układu odpornościowego i błon śluzowych w obrębie uszkodzonych kosmków jelitowych.
Ponadto indywidualnie dobrany dla pacjenta plan dietetyczny, obejmuje suplementację mikroskładnikami odżywczymi, oraz specjalnie wyselekcjonowanymi kompozycjami preparatów ziołowych, wspomagającymi pracę i regenerację nabłonka jelitowego, oraz wygaszającymi ogniska zapalne.
Każdy Pacjent przechodzi kompleksową diagnostykę, oraz konsultacje specjalistyczne w obrębie alergii i nietolerancji na gluten. Na ich podstawie możemy precyzyjnie dostosować plan leczenia, oraz monitorowaćjego przebieg.

 

Dieta bezglutenowa przy celiakii

Mistrz kuchni Sanatorium Polanica częstuje i zaprasza również gości spoza naszego ośrodka. Każdego dnia serwujemy inne menu. Przyjdź i posmakuj zdrowej i pysznej kuchni.

Gotujemy sezonowo  ze świeżych produktów z lokalnych upraw i hodowli ekologicznych.

Galeria potraw

 

W razie jakichkolwiek pytań, możesz zadzwonić do nas, a na pewno Ci pomożemy.

+ 48 74 667 49 00

Zadzwoń

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Korzystanie z niej oznacza wyrażenie zgody na ich zapis lub
wykorzystanie. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej polityce prywatności

Zamknij [X]