BIO Restauracja

W naszej BIO Restauracji kierujemy się filozofią opierającą się na wyszukiwaniu najzdrowszych i najlepszych składników z regionu Ziemi Kłodzkiej, Polski oraz różnych zakątków świata. Komponujemy i tworzymy z nich niepowtarzalne, smaczne i aromatyczne potrawy o bogatych walorach zdrowotnych. Nasza oferta to wyraz szacunku, jakim Państwa obdarzamy oraz efekt wiedzy i doświadczenia całego zespołu będącego do Państwa dyspozycji w MedicalSensus - Sanatorium Polanica.

W menu obecne są potrawy, których podstawą są produkty o wysokich walorach żywieniowych, obfitujące w składniki odżywcze. Przygotowując nasze posiłki,  zastępujemy „biały” cukier ziołami np. stewią,  a także kierujemy się zaleceniami dietetycznymi – gotujemy bez soli dla osób, które mają takie zalecenie lub z niewielką szczyptą soli himalajskiej dla pozostałych naszych Kuracjuszy. Wszystkie posiłki przygotowujemy dla Państwa codziennie na miejscu. Staranny dobór kompozycji przypraw pozwala nam ograniczać dodatek soli i cukru bez utraty smakowitości.

Motto naszego szefa kuchni: „Żyjesz tak, jak się odżywiasz”

 

MIKROBIOTYKA

MedicalSensus - Sanatorium Polanica, to jedyny ośrodek w kraju, w którym Goście mogą skorzystać z pozytywnego wpływu jakie przynosi dla zdrowia Kuchnia Mikrobiotyczna.

Stosując zasady diety opartej o Kuchnię Mikrobiotyczną możemy mieć wpływ na bakterie zasiedlające jelita. Liczba bakterii w jelicie zdrowych osób jest dziesięciokrotnie większa niż liczba wszystkich komórek naszego ciała. Wytwarzają one wiele witamin, eliminują toksyny, bronią przed inwazją bakterii chorobotwórczych, oraz przede wszystkim utrzymują w gotowości nasz układ immunologiczny.

Trzy główne założenia diety opartej o Kuchnię Mikrobiotyczną:

1. Jej podstawą są produkty, które odżywiają i stymulują wzrost pożytecznych bakterii w jelicie.
2. Dostarcza do organizmu żywe kultury prozdrowotnych bakterii probiotycznych.
3. Jest źródłem cennych substancji bioaktywnych, wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Badania na poziomie komórkowym oraz testy kliniczne wykazały, że prawidłowa mikroflora wpływa na:

  • prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
  • leczenie i łagodzenie objawów chorób alergicznych
  • redukcję stanów zapalnych układu pokarmowego
  • leczenie otyłości
  • zapobieganie zakażeń jelitowych
  • produkcję witamin i substancji bioaktywnych
  • łagodzenie nietolerancji laktozy
  • poprawę profilu lipidowego

Nasze BIO Produkty

Ważne miejsce w realizacji założeń diety opartej o Kuchnię Mikrobiotyczną, pełnią wytwarzane przez nas bioprodukty tj.

  • fermentowane napoje mleczne
  • kiszone warzywa i owoce

Nasze naturalne bioprodukty są nie tylko smaczne, ale  dzięki unikalnej kompozycji biologicznie aktywnych składników oraz pożytecznych bakterii wpływają pozytywnie na nasze zdrowie.

Fermentowane napoje mleczne są źródłem prozdrowotnych bakterii mlekowych.

WZMOCNIJ ODPORNOŚĆ

Żywe kultury pożytecznych bakterii i produkowany przez nie kwas mlekowy przywracają prawidłową równowagę w jelitach, hamując rozwój bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Wpływa to wspomagająco na naszą odporność, reguluje procesy trawienia i rewitalizacji organizmu.

WALCZ Z CHOROBĄ

Receptura naszego biojogurtu powstała w oparciu o wyniki licznych badań naukowych, jednak jego produkcja bazuje na tradycyjnych metodach i naturalnych składnikach.
 
Przyjazne człowiekowi bakterie rozmnażają się w mleku, tworząc gęsty napój o przyjemnym, łagodnym smaku i delikatnej konsystencji. Pożyteczne właściwości są potęgowane przez pożyteczne metabolity przenikające do naszego biojogurtu (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy, itd.). Dodatkowo, w czasie fermentacji zwiększa się strawność mleka, w wyniku „nadtrawiania” białek przez bakterie, oraz produkowane są tzw. bioaktywne peptydy, o szerokim spektrum oddziaływania na nasz organizm.
 
Dzięki połączeniu odpowiedniej technologii produkcji naszego BIO jogurtu ze specjalnymi szczepami bakteryjnymi, jego zakres pozytywnych oddziaływań na zdrowie jest wyjątkowo szeroki.
 
Wytwarzany przez nas BIO jogurt:

  • wpływa na zwiększoną produkcję glutationu, naturalnego czynnika detoksykującego, którego głównym zadaniem  jest obrona komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki;
  • jest źródłem substancji, o udowodnionym klinicznie wpływie na obniżanie ciśnienia krwi,
  • jest źródłem substancji mogących znaleźć zastosowanie w profilaktyce cukrzycy;

Biofermentowane warzywa i owoce są źródłem pożytecznych bakterii mlekowych. Poza kapustą i ogórkami mogą to być buraki, marchew, biała rzodkiew, cebula, jabłka.
 
WZMOCNIJ ORGANIZM

Ukwaszanie jest tradycyjnym, naturalnym sposobem biokonserwacji żywności, który wydłuża czas przydatności do spożycia. To sprawdzony przez lata zabieg wzbogacający naszą dietę w niezbędne dla naszego zdrowia pożyteczne szczepy bakteryjne. Warzywa i owoce poddane biofermentacji są cennym źródłem łatwoprzyswajalnych witamin, minerałów i błonnika.
 
Naszą specjalnością są napoje uzyskane na bazie ekstraktów z warzyw i owoców poddanych biofermentacji. Taka forma podania gwarantuje, że wszystkie najcenniejsze składniki dostarczane są do organizmu w skoncentrowanej postaci. Ich przyswajalność jest jeszcze wyższa, a pozytywne efekty działania obserwowane są szybciej.
 
SPOSÓB NA PROBLEMY UKŁADU POKARMOWEGO

Regularne spożywanie  biofermentowanych warzyw i owoców normalizuje przemianę materii, procesy trawienne, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Oczyszcza jelita z patogennej mikroflory, ma wpływ przeciwmiażdżycowy. Równowaga bakteryjna w obrębie okrężnicy, hamuje procesy rozkładu, zmniejsza tworzenie się toksycznych produktów gnicia białek i produkcję amoniaku.
 
WALCZ Z NADWAGĄ

Biofermentowane warzywa i owoce są produktami niskokalorycznymi, zostawiającymi uczucie sytości, o niskim indeksie glikemicznym. Nadają się idealnie jako składniki redukcyjnych planów żywieniowych.
Prawidłowa mikroflora jelitowa jest niedocenianym elementem metabolicznym zdrowego organizmu. Wspomaga aktywne odchudzanie i pełne wykorzystanie substancji odżywczych.
 
W czasie biofermentacji:

  • dochodzi do przekształcenia cukrów, w kwas mlekowy, który zwiększa przyswajalność składników mineralnych
  • obniża się kaloryczność produktów
  • produkowane są witaminy, np. świeży ogórek nie zawiera wit C, a kiszony już tak
  • rozkładane są związki antyodżywcze

BIO Restauracja

Rezerwuj

 

W razie jakichkolwiek pytań, możesz zadzwonić do nas, a na pewno Ci pomożemy.

+ 48 74 667 49 00

Zadzwoń

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Korzystanie z niej oznacza wyrażenie zgody na ich zapis lub
wykorzystanie. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej polityce prywatności

Zamknij [X]