Holistyczne podejście jako narzędzie skutecznej detoksykacji organizmu

mgr inż. Konrad Babij - Doradca żywieniowy

Poziom naszej wiedzy, o przewlekłych zatruciach małymi dawkami toksyn pochodzących z otaczającego nas środowiska, jest bardzo niski. Rozwój cywilizacji dostarczył ludzkości wielu wspaniałych wynalazków, dzięki którym dłużej, codzienność stała się wygodniejsza, a nasza praca wydajniejsza. Jednocześnie jednak związany jest on z nagromadzeniem się zjawisk negatywnych dla populacji, związanych czasem z nieodwracalną kontaminacją  gleb, wód, żywności i powietrza. Codziennie przez skórę, układ pokarmowy, płuca wnikają do naszych organizmów substancje toksyczne, które w różnym natężeniu obciążają wewnętrzną równowagę naszych organizmów, przyczyniając się do upośledzania funkcji życiowych.

Toksyczne związki organiczne, metale ciężkie i niektóre leki akumulując się w organizmie oddziałują niekorzystnie na nasze zdrowie. Rozwój wielu gałęzi przemysłu doprowadził do gwałtownego upowszechnienia ksenobiotycznych związków przeznaczonych do zwalczania insektów, czy środków ochrony roślin. Substancje takie charakteryzują się relatywnie długim okresem półtrwania w środowisku, a tym samym ich szkodliwy wpływ na organizmy żywe jest wydłużony w czasie. W dużej mierze podlegają one akumulacji, przez co stają się integralnym elementem łańcucha pokarmowego. Pestycydy spłukiwane z deszczem stają się przyczyną zanieczyszczenia wód powierzchniowych, rzek, mórz i oceanów. Rozwój motoryzacji na początku lat dziewięćdziesiątych spowodował wzrost degradacji środowiska oraz znaczną emisję tlenków azotu i węglowodorów. Powstają one się w wyniku niepełnego spalania paliw i mają istotny udział w tworzeniu smogu komunikacyjnego. Ich właściwości toksyczne są determinowane budową strukturalną. Węglowodory szeregu etylenowego powodują podrażnienie dróg oddechowych oraz objawy narkotyczne. Węglowodory aromatyczne mogą bezpośrednio wpływać na układ hormonalny człowieka, wywoływać zawroty głowy i zaburzenia świadomości. Najbardziej niebezpieczne, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, uszkadzają układ krwionośny i szpik kostny oraz działają rakotwórczo. Uważa się, że większość nowotworów rozwija się w wyniku mutacji materiału genetycznego, pod wpływem toksycznych związków pochodzących z otoczenia. Wiele dowodów naukowych wskazuje również na ich wpływ w patogenezie m.in. alergii skórnych, czy chorób układu nerwowego.

Trucizny gromadzą się w narządach, układzie kostnym, ale również w naskórku, włosach i paznokciach. Wpływ toksyny na organizm zależy jednocześnie od ogólnej sprawności detoksykacyjnej, czyli od skuteczności inaktywacji i wydalenia szkodliwych związków przez wątrobę, płuca, nerki i skórę. Odpowiadają one również za wydzielanie szkodliwych związków chemicznych będących produktami procesów metabolicznych zachodzących w organizmie (np. mocznik, kreatynina, amoniak, reaktywne formy tlenu, wysokie stężenia glukozy).

W stanach przewlekłego obciążenia system wydalniczego, szczególnie w obszarze komórek wątroby również może dochodzić do stanów zaburzenia homeostazy. Hepatocyty wyposażone w enzymy cytochromu P450, tworzą wyspecjalizowane systemy detoksykacyjne. Inaktywacja substancji chemicznych zachodzi w nich na drodze rodnikowej, a szkodliwe substancje, po przekształceniu mogą zostać usunięte wraz z potem, moczem, czy stolcem. Jeżeli do organizmu wnika dużo toksyn, to efektem ubocznym takiego stanu jest znaczna nadprodukcja reaktywnych form tlenu, które mogą uszkadzać zdrowe komórki sąsiadujące i promować powstawanie mutacji. Alkohol i papierosy właśnie na drodze takiego mechanizmu intoksykacji, niekorzystnie stymulują aktywność cytochromu P450. Dym tytoniowy zawiera ponad 4 tysiące szkodliwych dla zdrowia substancji tj. benzopiren, benzen, fenole, aldehydy, kadm, rtęć, ołów, tlenek węgla.

Wiele związków chemicznych wymaga wcześniejszego połączenia z innymi cząsteczkami, tak aby stały się rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach. Najważniejszym elementem endogennego mechanizmu detoksykacji tego typu jest glutation. Glutationowy system antyoksydacyjny jest głównym obszarem obrony komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez reaktywne formy tlenu. Najważniejszą funkcją glutationu jest utrzymanie grup tiolowych w formie zredukowanej, co jest warunkiem ich aktywności funkcjonalnej. Zredukowany glutation (GSH) wygasza wolne rodniki i tym samym chroni błony komórkowe, DNA i białka organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Odpowiednia zmiana nawyków i podjęcie pewnych aktywności może stymulować skuteczne procesy detoksykacji. Przy pomocy odpowiedniej diety możemy wpływać na wzrost poziomu glutationu w organizmie. W badaniach klinicznych wykazano, iż spożywanie przez nosicieli HIV białek serwatkowych w ilości 45 g/dzień przez okres 6 miesięcy, powodowało istotny wzrost poziomu endogennego glutationu. Próby klinicznej suplementacji białkami serwatkowymi w ilości 30 g/dzień przez okres 6 miesięcy pacjentów z chorobami nowotworowymi, skutkowały również podwyższeniem poziomu glutationu, a w dwóch przypadkach regresję guza.

Owoce aronii to jedne z najbogatszych źródeł polifenoli, które wykazują właściwości ochronne względem trzustki, wątroby i nerki. Poprawiają jednocześnie krążenie krwi w mózgu, krążenie oczne, wieńcowe i obwodowe. Łagodzą objawy alergii i wielu innych chorób autoimmunologicznych. Antocyjany i flawonoidy oraz fenolokwasy zawarte w aronii obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Aronia bogata jest w pektyny, które odtruwają organizm, a wykorzystywane są w podejrzeniu zatrucia metalami ciężkimi. Polecana jest szczególnie palaczom i skutecznie zapobiega rozwojowi wielu chorób, w tym miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, nowotworów i infekcji układu oddechowego.

Sprawnie pracujący układ pokarmowy, do którego należą wątroba, trzustka, żołądek i jelita, jest niezbędny do zachowania zdrowia. Dieta mikrobiotyczna, dostarczająca korzystnych szczepów prozdrowotnych bakterii mlekowych, może skuecznie wspomagać procesy detoksykacji. W badaniach klinicznych udowodniono pozytywny wpływ bakterii, na hamowanie rozwoju procesów gnilnych w jelitach, ograniczanie rozwoju mikroflory patogennej i stymulację systemu immunologicznego człowieka. Szczepy bakterii o szczególnych właściwościach probiotycznych to m.in. Bifidobacterium, które wpływają na zwiększenia wykorzystania składników żywności przez organizm, syntezę witamin ale również zdolność do detoksykacji nitrozamin i benzopirenu, dekoniugacji kwasów żółciowych wraz z pobudzeniem krążenia jelitowo-wątrobowego, przemiany cholesterolu w kaprostanol, przekształcania urobiliny z bilirubiny oraz inhibicję aktywności enzymów karcinogenych tj. β-glukuronidazy, azoreduktazy, nitroreduktazy.

Bardzo skuteczną, choć często nie wykorzystywaną  metodą detoksykacji, jest intensyfikacja procesu wydzielania przez skórę - narząd o największej powierzchni aktywnej. Przy odpowiednim doborze parametrów i składników kąpieli możemy stymulować organizm do wydalania przez gruczoły potowe kwaśnych metabolitów i związki toksyczne, rozpuszczalnych w wodzie i ich skuteczną netralizację. Takie zabiegi pozwalają pozbyć się takich produktów przemiany materii jak: mocznik, kwas moczowy, mlekowy, aceton i kreatynina. Kąpiele tego typu wykorzystywane są na świecie w ośrodkach opieki zdrowotnej specjalizujących się w odkwaszaniu organizmu, czy w powrocie do zdrowia dla osób podczas terapii odwykowych i rewitalizujących po zatruciach alkoholowych. Wykazano, iż kąpiele zasadowe wykazujące delikatny efekt peelingujący, przyczyniają się do usuwania zrogowaciałego naskórka, w którym stężenie toksyn rozpuszczalnych w tłuszczu jest fizjologicznie wysokie. Kluczowymi parametrami dla sktuteczności takich zabiegów jest odpowiednie stężenie solanki, jej skład ilościowy i jakościowy, multifnkcjonalność bodźców terapeutycznych oraz odpowiednio długi czas ekspozycji na bodziec.

Jak wykazano droga do trwałej i efektywnej detoksykacji organizmu jest procesem złożonym i skomplikowanym. Podejście holistyczne, odnoszące się jednocześnie do każdego z obszarów oczyszczania, wydaje się być racjonalne i poprzez synergię sprzyjać w osiąganiu zadowalających rezultatów.

 

Komentarze

Zostaw swój komentarz. Jeżeli chcesz, żebyśmy sie z Tobą skontaktowali podaj adres e-mail. Twój adres e-mail nie będzie widoczny na stronie dla innych komentujących.

This thread has been closed from taking new comments.
Zadzwoń

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Korzystanie z niej oznacza wyrażenie zgody na ich zapis lub
wykorzystanie. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej polityce prywatności

Zamknij [X]