Świąteczne inspiracje kulinarne

ŚWIĄTECZNE INSPIRACJE KULINARNO-SŁODKOŚCIOWE

od Restauracji Ziołowej

 

 

Bakaliowe ciacha bez mąki

 

Składniki:

  • 200g orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
  • 100g suszonej żurawiny lub posiekanej suszonej moreli
  • 80g nasion słonecznika
  • 20g sezamu
  • 100g płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 białka

 

Wykonanie:

Nasiona, żurawinę, orzechy i płatki wymieszać w misce. Dodać miód i roztrzepane lekko białka. Wymieszać masę dokładnie, najlepiej dłońmi.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować łyżką ciasteczka i układać je na blaszce. Ciasteczka będą luźne, nie będą trzymały formy, ale po upieczeniu się ładnie 'zestalą'. Piec około 15 minut w temperaturze 180oC, aż się ładnie zarumienią.

 

Miękkie pierniczki

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 40g miękkiego masła

Lukier: Szklanka cukru pudru + 1 białko

 

Wykonanie:

W misie miksera wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, cukier, sodę i kakao. W rondelku podgrzać masło z miodem, dodać drożdże i mieszać aż się rozpuszczą. Wlać do składników suchych, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Można to oczywiście zrobić również ręcznie.

Ciasto rozwałkować na grubość około 6-7mm. wycinać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez około 10 minut (lub krócej jeśli są nieco cieńsze). Należy uważać aby się nie spiekły.

Do cukru pudru dodać białko. Ubijać mikserem do uzyskania konsystencji prawie bezy.

Wystudzone pierniczki maczać w lukrze, odkładać na kratkę. Odłożyć na kilka godzin.

 

 

Zakwas buraczkowy na święta

 

Składniki na zalewę:

  • 2l wody
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu ziarnistego (może być kolorowy lub czarny)
  • Laska cynamonu
  • Łyżka soli kamiennej (może być himalajska)
  • Pełna łyżka cukru

 

Składniki na bazę:

  • 1kg obranych i pokrojonych w cieniutkie plasterki buraków
  • 1szt dużej marchewki
  • 1szt duże pietruszki
  • Kawałek selera (korzeń)
  • 6-7 ząbków czosnku
  • Por mały kawałek (ok 8cm)
  • Kromeczka chleba żytniego na zakwasie (jeśli ktoś nie toleruje glutenu kilka łyżek soku spod kapusty kiszonej)
  • 5l słoik lub duża kamionka

 

 Wykonanie:

Wszystkie składniki zalewy zagotowuję i odstawiam do przestudzenia.

W tym czasie obieram warzywa i układam je w słoju.

Całość zalewam przestudzoną zalewą, a na wierzch kładę kromeczkę chleba.

Dobrze jest docisnąć warzywa spodeczkiem żeby były całkowicie przykryte- inaczej mogą zapleśnieć.

Odstawiam słój w kuchni. Po 4-5 dniach zakwas powinien pachnieć słodko-kwaśno,a na jego wierzchu pojawi się biały kożuszek. Trzeba go zdjąć i zlać barszcz do słoików lub butelek. Taki zakwas może spokojnie leżeć w lodówce nawet 3 tygodnie.

 

Kołduny marchewkowo-migdałowe

Przepis:

Ciasto pierożkowe:

  • 700g mąki pszennej (można użyć 500g pszennej i 200g pszennej pełnoziarnistej)
  • 400ml wrzątku
  • 5 łyżek oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 300g pure marchewkowego
  • 100g drobno posiekanej cebulki zeszklonej
  • 100g płatków migdałów lekko posiekanych
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka parmezanu
  • sól/pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, zalać wrzątkiem, dodać olej i wymieszać całość drewnianą łyżką. Odczekać aż ostygnie! Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką podczas wyrabiania. Wałkować, wykrawać krążki. Farsz: Wszystkie składniki na farsz wymieszać i nakładać do kołdunów Lepić pierożki, zagotować.

 

 

Gruszkowo-orzechowe ciasto świąteczne

 

Składniki:

  • 150g gruszki z syropu lub świeżego
  • 250g masła
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • Skórka z otartej cytryny
  • 200g mąki pszennej
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

 

Gruszki odsączyć i pokroić w kostkę.

Masło utrzeć na puch z cukrami. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku dokładnie miksując (ok 30sekund) jedno jajko.

 Składniki such i skórkę cytryny połączyć z mąką , a następnie delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Ja wsypywałam mieszankę suchą na trzy razy i mieszałam tylko do połączenia składników.

Blaszkę 24cm lub 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać i wyrównać.

 Wstawić do piekarnika nastawionego do 180st.C i piec przez 45-50 minut (do suchego patyczka).

Studzić na kratce. Świetne jeszcze letnie z mlekiem i kakao!

 

Przepis na ciasto pierogowe:

  • 700g mąki pszennej (można użyć 500gpszennej i 200g pszennej pełnoziarnistej)
  • 400ml wrzątku
  • 5 łyżek oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z solą, zalać wrzątkiem, dodać olej i wymieszać całość drewnianą łyżką. Odczekać aż ostygnie! Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką podczas wyrabiania. Wałkować, wykrawać krążki.

Farsze:

Pierogi z makiem i wędzoną śliwką w lekkim sosie cytrynowym

  • Ciasto pierogowe*
  • Mak i śliwki wędzone w ulubionych proporcjach
  • Mleko
  • Cukier waniliowy
  • Cukier cynamonowy
  • 200g Jugurt naturalny gęsty (najlepiej typu greckiego)
  • 100g Domowy Lemon Crud
  • 50g Masło

 

Mak wypłukać dokładnie zimną wodą. Przesypać do rondelka i zalać mlekiem. Mleka powinno być dwa i pół raza więcej niż maku. Kiedy się gotuje dodajemy cukier waniliowy i cynamonowy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.

W tym czacie kroimy drobno śliwki, a następnie dodajemy je do przestudzonej masy makowej.

Do farszu można dodać jeszcze inne bakalie: morele suszone (spażone i napęczniałe), żurawinę oraz kandyzowaną gruszkę. Wszystko smakuje świetnie!

Całkowicie wystudzony farsz nakładamy na ciasto pierogowe. Pierożki gotujemy aż wypłyną.

 

Sos cytrynowy:

Masło rozpuszczamy na patelni i czekamy aż się zarumieni. Nabierze pysznego orzechowego smaku i będzie świetną podstawą do ciepłego sosu cytrynowego.

Do masła dodajemy Domowy Lemon Crud i dokładnie mieszamy. Można tu pokusić się o pół łyżeczki cynamonu ;) Odstawiamy do przestudzenia,a następnie mieszamy z jogurtem. Podajemy na ciepło z pierożkami.

 

Pierogi z serem i żurawiną na słodko posypane cynamonowym cukrem

Ciasto pierogowe*

  • 800g sera białego (nie mielonego twarogu)
  • 300g żurawiny suszonej (może być świeża mrożona)
  • 3-4 łyżki cukru cynamonowego (można więcej)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Cukier cynamonowy na wierzch do oprószenia

 

Ser biały mielimy jeden raz w maszynce i mieszamy z cukrami. Żurawinę jeśli jest suszona zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Następnie drobno ją siekamy i dodajemy do sera z cukrem.

W przypadku żurawiny świeżej mrożonej należy ją rozmrozić, odsączyć i również posiekać. Jest odrobinę kwaśna więc można dodać więcej cukru do farszu.

Całość mieszamy i nakładamy na ciasto pierogowe.

Gotujemy do wypłynięcia, podajemy oprószone cukrem cynamonowym.

 

Pierogi z kurkami,serem i duszoną w czerwonym winie cebulą

 

  • 500g kurek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • pól/pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • masło
  • 800g sera białego (nie mielonego twarogu)

 

  • 4 duże białe cebule
  • 300ml czerwonego wina lub Porto

 

Cebulę z czosnkiem drobno posiekane klarujemy na maśle aż będą brązowe. Dodajemy kurki i smażymy razem ok 10 minut. Przyprawiamy rozmarynem,solą,pieprzem do smaku. Dusimy pod przykrywką kolejne 10 minut,a następnie redukujemy nadmiar płynu. Zalewamy śmietanką 30%, mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia i mielimy przez maszynkę dwukrotnie razem z serem białym. W razie potrzeby doprawiamy (można chilli) Wystudzony całkowicie farsz nakładamy na ciasto pierogowe.

Gotujemy do wypłynięcia.

Cebulę kroimy w większe plastry, dusimy na maśle aż się sklaruje. Zalewamy winem i dusimy ok 15 minut. Doprawiamy solą do smaku. Podajemy z pierogami na ciepło.

 

 Uszka tradycyjne mojej babci:

 

  • *Ciasto pierogowe
  • 3 szt dużej cebuli białej
  • 2,5kg drobnych pieczarek
  • sól, pieprz do smaku

 Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle (aż będzie jasno brązowa)

Pieczarki pokroić tak samo w drobną kostkę i dodać do gotowej cebuli. Dusić na wolnym ogniu pod przykrywką ok 15minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i redukować nadmiar wody, którą puściły pieczarki. Smażyć dopóki nie zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić i nakładać na ciasto pierogowe.

 

Gotujemy do wypłynięcia.

Komentarze

Zostaw swój komentarz. Jeżeli chcesz, żebyśmy sie z Tobą skontaktowali podaj adres e-mail. Twój adres e-mail nie będzie widoczny na stronie dla innych komentujących.

This thread has been closed from taking new comments.
Zadzwoń

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Korzystanie z niej oznacza wyrażenie zgody na ich zapis lub
wykorzystanie. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej polityce prywatności

Zamknij [X]