Miód Sudecki

Miód Sudecki

We wtorek 12 sierpnia, mieliśmy przyjemność gościć na jednej z lokalnych pasiek, gdzie z zamiłowaniem do natury odbywa się produkcja Miodu Sudeckiego. Pan Łukasz, właściciel pasieki i pasjonat swojej pracy opowiedział i pokazał, jak od „podszewki”- (czyt.) ramki pszczelarskiej wygląda produkcja Miodów Sudeckich, zaczynająca się zimowlą.

  

Bez cienia wątpliwości miesiącami najbardziej miododajnymi na terenie Kotliny Kłodzkiej jest maj i czerwiec. W tych letnich miesiącach ze względu na odpowiednio wysoką temperaturę i sprzyjające warunki atmosferyczne możliwa jest zbiórka miodów głównie wielokwiatowych (kwitną wtedy buki, lipy, klony), faceliowych, gryczanych i spadzi liściastej.  W bieżących miesiącach około sierpnia i września produkcja miodów wielokwiatowych maleje, natomiast miodem, który można pozyskać w tych miesiącach jest ciemnozłota spadź iglasta.

O miodzie słów kilka...

Skład miodu jest bardzo zróżnicowany chemicznie i zależy w głównej mierze od rodzaju i gatunku roślin, z których zbierany był nektar i spadź, a także od pory roku. Około 77% miodu stanowią sacharydy, głównie glukoza i fruktoza o korzystnych właściwościach biologicznych, pełniących funkcje zarówno energetyczne, jak i prebiotyczne. Substancje prebiotyczne, do których zaliczyć można oligosacharydy znajdujące się w miodzie, mogą wybiórczo stymulować wzrost pałeczek mlekowych, głównie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, bytujących w jelicie grubym człowieka. Zwiększenie populacji bakterii probiotycznych oraz wzmożenie ich aktywności fermentacyjnej ogranicza liczebność drobnoustrojów patogennych wpływając na utrzymanie odpowiedniego zdrowia przez zapobieganie biegunkom oraz stymulację układu odpornościowego. Mimo wielu składników odżywczych, nie należy zapominać, że miód jest przede wszystkim środkiem spożywczym, który dostarcza łatwoprzyswajalnej energii (1 łyżka miodu - ok. 25g dostarcza ok. 81 kcal) dlatego nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach szczególnie przez osoby na diecie redukcyjnej i z nieprawidłową glikemią a stosowany jedynie jako składnik zrównoważonej diety.

 

 

Pyłek pszczeli

Ciekawym i dotychczas mało rozpowszechnionym w świecie żywieniowym produktem, który zawiera cały kompleks składników odżywczych jest pyłek pszczeli.  Pod kątem chemicznym pyłek zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, kwas foliowy i pantotenowy oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12) a także witaminy antyoksydacyjne A, C, E wspomagające odporność organizmu. Pyłek pszczeli ze względu na swój bogaty skład i obecność wielu związków bioaktywnych może pełnić właściwości terapeutyczne. Pyłek pszczeli ma też silne działanie adapotogenne. Zalecana dzienna dawka mieści się w granicach 10-40g.

Do czego można wykorzystać pyłek pszczeli ?

Pyłek można przyjmować w formie zawieszonej w letniej wodzie (!) lub również jako dodatek do koktajli warzywnych lub owocowych, świeżo wyciskanych soków owocowych czy produktów mlecznych. Istotną informacją w przygotowywaniu deserów z dodatkiem pyłku pszczelego jest sposób jego przyrządzenia. Mianowicie koktajli i deserów z dodatkiem pyłku nie powinno się podgrzewać, ponieważ za wysoka temperatura może spowodować inaktywację ważnych związków czynnych biologicznie. Innym sposobem na spożycie pyłku jest mieszanie go z miodem, dżemem lub twarożkiem.

Miody Sudeckie ze względu na swój unikatowy smak cieszą się dużą popularnością nie tylko na skalę lokalną, ale i ogólnopolską, a na pewno usłyszymy o nich jeszcze nie raz, mając nadzieję, że niebawem będziemy mogli posmakować ekologicznego miodu sudeckiego pozyskiwanego z jagodzisk masywu Śnieżnika.

 

 

Komentarze

Zostaw swój komentarz. Jeżeli chcesz, żebyśmy sie z Tobą skontaktowali podaj adres e-mail. Twój adres e-mail nie będzie widoczny na stronie dla innych komentujących.

This thread has been closed from taking new comments.
Zadzwoń

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Korzystanie z niej oznacza wyrażenie zgody na ich zapis lub
wykorzystanie. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej polityce prywatności

Zamknij [X]