Dieta przy wrzodach - co można jeść, co wykluczyć z jadłospisu, jak leczyć chorobę wrzodową?

Wrzody żołądka to jedna z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Dotyczy ona zarówno kobiet, jak i mężczyzn w różnym wieku. Kiedyś określano ją „chorobą dyrektorską”, ponieważ głównie zmagały się z nią osoby żyjące w dużym stresie. Dziś wiadomo, że nie tylko nerwy przyczyniają się do rozwoju tej przypadłości. Jakie są objawy wrzodów? Co je powoduje, jak je leczyć i co warto jeść mając wrzody żołądka?

Jakie są objawy wrzodów żołądka?

Pierwszym typowym objawem jest ból zlokalizowany w nadbrzuszu. Najczęściej pojawia się w nocy, nad ranem lub 1-3 godziny po spożyciu posiłku. Zwiększone odczuwanie dolegliwości obserwuje się szczególnie wiosną i jesienią. Wśród często występujących objawów wymienia się jeszcze uczucie pieczenia za mostkiem, czyli zgagę, brak apetytu, nudności, wzdęcia, biegunki na zmianę z zaparciami, utrata wagi, niesmak w ustach, gorzkie lub kwaśne odbijanie i czkawka.

Wrzody żołądka – co powoduje?

Przyczyn choroby wrzodowej może być bardzo wiele. Wśród najczęściej wymienianych jest zakażenie Helicobacter pylori. Oprócz tego, w znacznej mierze przyczyniać się do rozwoju choroby mogą czynniki genetyczne, a także palenie papierosów. Wrzody mogą mieć także osoby, które przyjmują niesteroidowe leki przeciwzapalne, które uszkadzają komórki nabłonka żołądka. Ponadto, wśród rzadszych, ale pojawiających się przyczyn można wyróżnić chorobę Leśniowskiego-Crohna, nadczynność przytarczyc, zakażenie wirusem opryszczki pospolitej i cytomegalowirusem, przyjmowanie kortykosteroidów, a także chemioterapię i napromienianie. Jeszcze do niedawna uważano, że to stres może wywoływać wrzody żołądka. Dziś odchodzi się już od tej teorii, jednak stres może przyczyniać się do zaostrzenia objawów choroby.

Wrzody żołądka – jak zbadać?

Diagnostyka wrzodów żołądka obejmuje przede wszystkim endoskopię, zwaną też gastroskopią. Jest to badanie, które w sposób bezpośredni może potwierdzić obecność wrzodów. Większość przypadków tej choroby powoduje Helicobacter pylori, dlatego warto też sprawdzić obecność tej bakterii w organizmie. Dostępne są zarówno metody inwazyjne, jak i nieinwazyjne. Mogą to być testy oddechowe, serologiczne, na antygeny Helicobacter pylorii w kale, ale też badanie histopatologiczne, czy testy ureazowe.

Wrzody żołądka – co jeść?

Dieta ma istotny wpływ w przypadku tej choroby. Wspiera farmakologiczne leczenie wrzodów i odbudowuje warstwę ochronną w żołądku, zmniejszając dolegliwości bólowe. Dieta w chorobie wrzodowej powinna być przede wszystkim lekkostrawna i należy ograniczyć w niej produkty, zwiększające wydzielanie soków żołądkowych. Warto zmienić też sam sposób przyjmowania pokarmów. Lepiej robić to częściej, a jeść mniejsze porcje. Nie bez znaczenia jest także temperatura spożywanych posiłków. Dania nie mogą być ani zbyt zimne, ani za gorące, ponieważ może to doprowadzić do przekrwienia błony śluzowej żołądka.

Dieta przy wrzodach powinna być bogata w takie produkty jak pieczywo pszenne, sucharki, drobne kasze, ryż, makarony pszenne, mleko słodkie, mleko zsiadłe, chudy biały ser, słodka śmietanka, jajka gotowane na miękko, chude mięsa, ryby, gotowane ziemniaki, marchew, kalafior, dynia, szpinak, sałata, gotowane jabłka, truskawki, brzoskwinie, miód, łagodne przyprawy, zupy mleczne, kleiki, zupy jarzynowe, kisiele, słabe herbaty, woda, biszkopty, musy.

Dieta przy wrzodach żołądka powinna być oczywiście indywidualnie dopasowana do osoby. Można skorzystać z oferty sanatorium Medical Sensus, w którym tworzone są autorskie programy dietetyczne dla osób, które zmagają się z tą chorobą.

Wrzody żołądka – co szkodzi?

Istnieje mnóstwo produktów, których nie powinno się jeść mając chorobę wrzodową. Są to wszelkie smażone, ciężkostrawne, ostro przyprawione dania, ale też konkretne produkty, jak: pieczywo razowe i żytnie, grube kasze, sery żółte i topione, sery pleśniowe, jajka na twardo, wieprzowina, kaczki, dziczyzna, tłuste ryby, frytki, placki ziemniaczane, grzyby, orzechy, desery z dużą ilością cukru, mocna herbata i kawa, napoje gazowane. Niewskazane są także używki, takie jak alkohol czy papierosy.

Jak leczyć wrzody żołądka?

Na wrzody żołądka dostępnych jest wiele leków, które mogą złagodzić jej dolegliwości. Przede wszystkim trzeba skupić się na wyleczeniu zakażenia Helicobacter pylori. Można to zrobić za pomocą specjalnej terapii wieloma lekami, w tym jest inhibitor pompy proteinowej i dwa antybiotyki: amoksycylina, klarytromycyna i metronidazol. Takie zestawienie pomaga w 90% przypadków. Osoby, u których wrzody nie powstały na skutek zakażenia Helicobacter pylori, leczone są inhibitorami pompy proteinowej, H2-blokerami, lekami osłaniającymi, M1-blokerami i prostaglandynami. Jeśli leczenie farmakologiczne nie przyniesie pożądanych efektów, wówczas konieczne będzie leczenie chirurgiczne polegające na usunięciu wrzodów.

 

 

 

 

 

Zadzwoń

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Korzystanie z niej oznacza wyrażenie zgody na ich zapis lub
wykorzystanie. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej polityce prywatności

Zamknij [X]